4 MYTER OM DAMP

    dampmyter

    I løbet af de 4 år hvor jeg har hjulpet mange kvinder med at få deres cyklus i balance med damp, har de fleste været åbne og nysgerrige og alle jeg har hjulpet i gang med at dampe har nydt det, og meldt tilbage om positive effekter

    Men jeg får ind imellem spørgsmål, fra kvinder der er mere tøvende eller skeptiske overfor damp. Hvis man googler damp bliver man hurtigt lidt urolig – eksperter står i kø for at advare mod damp.

    Ingen skal dampe, hvis de ikke har lyst.

    Men jeg vil gerne at damp vælges til eller fra på et oplyst grundlag, så her er mine tanker om de 4 mest hyppige dampmyter jeg møder.

    1. Livmoren er selvrensende, så hvorfor skal den renses med damp?
    Ja, vores livmor er selvrensende. Hver blødning er et indre brusebad – hvilket er ret sejt. Det er desværre bare langt fra enhver livmor, der får den rette støtte og ro til at rense optimalt.
    Stress, manglende hvile omkring menstruation og hormonel prævention kan forstyrre livmorens arbejde og vores cyklus. En livmor der ikke får renset optimalt kan for eksempel give kramper, klumpet mørkt blod, kraftige blødninger og uregelmæssige cyklusser.
    Dampen hjælper livmoren blandt andet fordi varmen skaber øget cirkulation i underlivet. Derfor kan damp være et super værktøj til at regulere ubalancer i cyklus.

    2. Effekten af damp er ikke videnskabeligt dokumenteret.
    Det er sandt nok. Men Keli Garza, som ejer steamychick.com har faktisk indsamlet erfaringer og data på de flere tusind kvinder hun har arbejdet med. Hun bygger sin forretning og uddannelse på de resultater hun har set – og hun er i øvrigt uddannet i kvalitativ forskning. Hun arbejder på dokumentation af effekten af damp og hendes hjemmeside er fuld af data på området.
    I min verden er viden mange ting, og ikke alle former har et stempel.
    Uden videnskabelig evidens kan andre faktorer måske tale for. For eksempel erfaring.
    Når det gælder det kvindelige underliv kan lægen tilbyde medicin eller kirurgiske indgreb, som begge har dokumenterede bivirkninger. Damp er vand tilsat urter. Hvis der er en mulighed for at fjerne for eksempel en cyste eller reducere menstruationssmerter med damp, er det så ikke forsøget værd?

    3. Dampen forstyrrer underlivets ph, skaber fugt og kan give dig en infektion.
    Nej. Ikke nødvendigvis. Damp – med de rette urter og det rette skema (altså hvor ofte og hvor længe) – kan faktisk fjerne en infektion. Men det er ikke alle urter der er gode for alle kvinder. Og i nogle tilfælde – fx ved brændende kløe – er damp ikke en god ide og vi må hjælpe kroppen med at bekæmpe infektionen ad andre veje, før der kan dampes. Mange af de dampblandinger man kan købe er for stærke og kan kombineret med for lange og for varme damp-sessioner trigge en slumrende infektion.
    Derfor er det vigtigt at du sætte dig ind i dampen før du sætter dig over den og at du, hvis du har tendens til infektion, samarbejder med en der kender urternes virkning og har grundlæggende viden om damp og kan hjælpe dig i gang med de rigtige urter og den rigtige plan for dig.

    4. Du kan brænde dig på dampen og skade dit underliv.
    Det argument er lidt morsomt. Teknisk set er det jo rigtigt nok, men du kan også brænde dig på en kop varm the eller en varm bruser. Brug din sunde fornuft når du damper og mærk altid dampen på indersiden af armen, hvor huden er tynd, før du sætter dig. Og rejs dig, hvis det gør ondt – damp skal være rart.
    Damp i den rette temperatur kan faktisk heale arvæv og spændinger i underlivet.

    Det er egentlig trist, at nogen læger og sundhedsfaglige har vældig travlt med at advare mod damp, samtidig med at de rundhåndet deler p-piller ud til højre og venstre (også til kvinder der ikke har brug for prævention). Vi VED at p-piller har alvorlige bivirkninger. 
Lægen informerer ofte heller ikke om den dokumenterede risiko for at udvikle svamp eller infektioner i underlivet som følge af dårlige bind og tamponer – der i øvrigt også er en kæmpe belastning for vores miljø.

    Damp er i min verden ufarligt – når det praktiseres med omtanke og støtte – og er blevet anvendt af kvinder over hele verden i tusinder af år til at skabe vitalitet og balance i underlivet.

    I min begynderguide til damp finder du svar på de vigtigste ting, du skal vide før du går i gang med at dampe – og også i hvilke situationer du ikke skal dampe eller jeg anbefaler du kun damper med kyndig vejledning.

    Nu vil jeg elske at høre fra dig.
    Damper du løs eller tøver du?
    Hvis du damper – hvad får du ud af det?
    Hvis du tøver, hvorfor? Og har du nogen spørgsmål?

     

    Skriv et svar