DE FIRE ÅRSTIDER I DIN CYKLUS

  Den kvindelige cyklus er fuld af visdom. De fire årstider er den perfekte ramme til at forstå og få adgang til denne visdom. Alle kvinder er forskellige og det vigtigste er altid hvad du oplever. Så denne ramme er ikke rigid, men et perspektiv du kan bruge til at iagttage og forstå din cyklus og få adgang til din egen visdomsbrønd.

  I løbet af en menstruations cyklus går vi som kvinder gennem fire faser, som kan sammenlignes med de fire årstider.
  Fasernes længde er blandt andet afhængig af hvor lang din cyklus er – men overordnet kan vi sige, at hver fase varer omkring 1 uge. Dag 1 er den første dag du bløder.

  Når du bløder er du i din indre vinter (ca dag 27-5).
  Efter menstruationen hen imod ægløsningen spirer dit indre forår (ca dag 6-11).
  Omkring din ægløsning er du i din indre sommer (ca dag 12-19).
  Og i tiden op til din næste blødning er du i dit indre efterår (ca dag 20-26).

  Hver uge/årstid rummer sin egen visdom og specifikke opgaver, og min erfaring er, at hvis vi forstår og arbejder med denne visdom vil vores cyklus forløbe mere og mere ubesværet og vi vil komme mere hjem i os selv.

  Årstider er som bekendt lige så forskellige som dag og nat, men rummer hver deres kvaliteter. Hver årstid er vigtig fordi den kommer med vigtige budskaber og muligheder. Vi kan ikke hoppe over en årstid med et tema, vi ikke bryder os om, og forvente at føle os godt tilpas og i kontakt med vores krop resten af vores cyklus. Hver årstid må have sin tid og kærlig opmærksomhed.

  Årstidernes gang gennem cyklussen giver os mulighed for at vokse, give slip og øve os i at dø og blive født på ny – igen og igen, måned efter måned. I løbet af fire årstider får vi mulighed for at udforske og udtrykke alle nuancer af vores kvindelighed – hvis vi tør.

  Vinter – Tid til at overgive dig til dit indre – menstruation

  Vores indre vinter er vores menstruation. Kodeordene er ro, omsorg, råstyrke og sårbarhed.

  Ligesom naturens vinterlandskab er stille og tyst så er vores menstruation også en tid for hormonel stilhed. De hormoner som resten af cyklus danser op og ned er dykket markant og vores livmor slipper sit indhold.

  Vores vintertid handler om vores forhold til os selv. Den handler om at udforske det indvendige og modtage det der kommer. For at kunne modtage må vi give slip og overgive os. Gør vi det kan vores vinter føles som en bevidsthedsudvidelse. Kontakten indad kan blive meget dyb og vi kan komme i forbindelse med vores egen sandhed. 

  Det kræver sin kvinde give slip i en verden der konstant har fart på, hvor der hele tiden er noget vi skal. At overgive sig og tillade den indre vinter at overtage kan føles fuldstændig umuligt, hvis stressniveauerne er småhøje og opgaverne tårner sig foran en. Så kan det faktisk være vildt skræmmende og sårbart at standse op og mærke hvordan det egentlig føles at være til.

  Men der er ingen vej udenom. Hvis vi ønsker adgang til vores indre vise kvinde, må vi også turde være stille længe nok til at høre hende. Og vinterfasen i vores cyklus er det bedste tidspunkt at øve os i den stilhed og ikke-gøren, der kalder hende frem.

  Og vi har brug for vores indre vise kvinde. Selvom der i vinterlandskabet er stille over jorden, så sker der en masse vigtigt under jorden.
  Det er i menstruationen vi sætter rødder som kvinder. Det er her vi funderer alt hvad vi har erfaret i den forgangne cyklus og skaber fundamentet for den kommende. Vores indre vinter er derfor et perfekt tidspunkt til at forberede den cyklus der kommer, planlægge og sætte intentioner for hvad vi vil bruge vores energi på.

  Forår – Tid til at folde livet ud – præ-ægløsning

  Vores indre forår starter omkring den tid, hvor vi holder op med at bløde. I en cyklus på 28 dage kan det være omkring dag 5 eller 6. Østrogen, som ser det som sin fornemmeste opgave er at skaffe os en partner og en baby i maven (om vi ønsker det eller ej) stiger støt, hvilket får os til at se godt ud og have det godt. Østrogen får blodet til at løbe til vores kønsdele, vores hud til at gløde og safterne til at flyde og øger vores interesse for andre mennesker og især det modsatte køn. Når vi begynder at se en våd plet i trusserne, så er det fordi der er en ægløsning på vej.

  Forårstiden er en let tid. Vores iderigdom er enorm og vi er nysgerrige og klar på at prøve noget nyt. Vi har mere motivation, er mere aktive og handlekraftige og kan overskue meget mere end vi plejer. Det er det perfekte tidspunkt at starte en ny vane eller lære noget nyt.

  I vores indre forår vokser vores selvtillid og vi bliver bedre og bedre til at være os. Energien vokser og der vokser et “ja” i os. Ja, til livet og ja til os selv. Vi skal bare nyde det og plante vores frø, men også være opmærksomme på at mærke efter, hvad og hvem vi bruger vores udadvendte energi på, og at vi ikke at brænder ud før tid.

  Nogle kvinder føler sig udbrændte i deres forår. Det er et klart signal fra kroppen om at noget er galt. Måske har der ikke været den nødvendige ro til at bløde. Hvis vi føler os helt udtømt i vores forår, hvor det hele skal til at begynde, er det så vigtigt at vi søger hjælp omkring os og tager vores meget legitime behov for hvile og egenomsorg alvorligt.

  Sommer – En rus af lyst til liv – ægløsning

  Østrogenet peaker på dag 12-13, i en cyklus på 28 dage og kaster os ind i vores indre sommer. Det kan føles som en rus af styrke, lækkerhed, tolerance, generøsitet, lyst, kommunikative evner og fysisk udholdenhed. Det høje niveau af østrogen gør os mindre selvkritiske og mindre optagede af hvad andre tænker. Det er en legende og fri tilstand at være i som gør os mere kreative og tiltrækkende.
  Mit i sommeren får vi også et boost af testosteron, det mandlige kønshormon, som øger vores libido og gør os modige og lidt vovede.

  Indre sommer er det rigtige tidspunkt at gøre noget vildt, gøre noget for andre, tage ud og danse, gå til jobsamtale og i det hele taget vise hele verden alle dine kvaliteter. Du er superwoman. Det du sætter dig for det sker, men det er op til dig at vælge bevidst, hvad og hvem du vil bruge din energi på.

  Midt i sommeren, i dagene efter ægløsningen, dykker østrogenet. Nogle kvinder mærker dette dyk kraftigt og mister sommerfølelsen ret brutalt. Men så stiger progesteronet, og vi får en bølge af sensommer, hvor vi stadig har ret meget energi til verden, før efteråret rigtig indtræffer og vi for alvor trækker os ind i os selv.

   

  Efterår – Tilbagetrækning  – præ-menstruation

  Den sidste fase i den kvindelige cyklus starter, når progesteronet er på på sit højeste og er derefter kendetegnet ved et massivt dyk i både progesteron og østrogen som i sidste ende resulterer i at slimhinden udstødes og en ny cyklus starter. Det indre efterår er også tidspunktet for at ødelægge alt og give slip på det vi ikke længere har brug for.

  I starten af efteråret hvor progesteronet er højt oplever mange kvinder en stor trang til at sortere og rydde op. Det er nu vi gør de ting færdige, vi gerne vil nå at få afslutning på i denne cyklus. Administrative opgaver, hovedrengøring og punkter der kan hakkes af på en liste er guf for en kvinde i starten af sit indre efterår. Vi vil gerne have det gjort så alt er på plads før den nye begyndelse, der er lige om hjørnet.

  I takt med at både østrogen og progesteron falder i vores indre efterår, er det helt normalt at føle stor tvivl, irritation, vrede og tristhed. Det er følelser som vi ofte bare kalder PMS og afskriver, men det er vigtigt at huske at de ting, som vi bliver vrede over eller kede af i vores efterår, er reelle og skal tages alvorligt. Vi har en høj følelsesmæssig intelligens og en skarp bullshit-detektor.

  Irritationen handler i 9 ud af 10 tilfælde om at vi har mere behov for at være alene og bruge tid på at mærke os selv. Selvomsorg og et lidt tykkere filter til omverdenen er guld værd. For eksempel er efteråret det perfekte tidspunkt at være sammen med nære venner, som vi ved vi kan være os selv med og slukke for de sociale medier og i det hele taget være mere selektive omkring hvad vi lukker ind.

  Når vi formår at skabe et rum, der ikke puster for meget liv i vreden og tvivlen, så får vi ro til at mærke nogle store sandheder, om hvor vi er i livet og hvad vi egentlig længes efter.

  Udnyt din evne til at være hudløst ærlig overfor dig selv og evaluer dit liv og den forgangne cyklus. Hvad virkede og hvad virkede ikke? Skriv det ned på en efterårsliste og tag det med ind i din vinter og brug det til at sætte skarpe intentioner for din næste cyklus.

  Dine næste skridt

  Hvis du ikke allerede tracker din cyklus, så er det nu det perfekte tidspunkt at starte. At tracke er at samle data om sin cyklus. Når du tracker din cyklus vokser din cyklusbevidsthed og du finder ud af hvordan årstiderne føles for dig. Du kan downloade min gratis cykluschart og gå i gang så snart den er printet.

  1 Comment

  Skriv et svar