HVAD ER MENSTRUATION?

  menstruationscyklus

  Den kvindelige cyklus er en realitet for kvinder fra vi kommer i puberteten og frem til menopausen. Vores menstruationscyklus er først og fremmest et tegn på fertilitet, at vi kan skabe liv – og så giver den også vigtige informationer om en kvindes sundhed.

  Derudover er vores menstruationscyklus rytmen i vores kvindeliv.

  Evnen til at skabe liv

  Først og fremmest er den kvindelige cyklus årsagen til at vi alle er her. Vores cyklus er vores evne til at fostre liv. Uden den kvindelige cyklus er det umuligt for menneskeligt liv på jorden at bestå.

  En kvinde har omkring 500 menstruationscyklusser i løbet af sit liv. Det betyder at omkring 500 gange modnes et æg i kvindens æggestok, hvorefter det bevæger sig gennem æggelederen ned i livmoderen, hvor den helt rigtige hormonpåvirkning af blandt andet et tårnhøjt niveau af østrogen har gjort slimhinden tyk og mere blodfyldt og parat til at ægget kan sætte sig godt fast.

  Hvis kvinden er sammen med en mand omkring det tidspunkt, hvor ægget bliver frigivet (ægløsning) kan ægget blive befrugtet af en sædcelle (eller flere) fra manden.

  Lige meget om ægget bliver befrugtet eller ej opfører kroppen sig efter ægløsningen som om den er gravid. Just in case. Progesteronniveauet stiger og gør kvinden klar til graviditet. Er der ingen graviditet falder progesteronet igen og slimhinden med det ubefrugtede æg udstødes og det er dét der sker, når kvinder bløder. Det sker også ca 500 gange i et kvindeliv.

  Den kvindelige cyklus handler om at modne de æg og potentielt befrugte dem og skabe de bedste forudsætninger for nyt liv. Det er en proces på cirka 28 dage og vi kvinder er i løbet af de 28 dage påvirket af forskellige hormoner, der stiger og falder om ørerne på os.

  Vigtig information om vores sundhed

  Ud over evnen til at at få børn rummer vores cyklus en masse spændende informationer og muligheder. Vores cyklus giver os vigtige informationer om vores helbred.

  En uregelmæssig cyklus, udebleven menstruation, kramper og lændesmerter, kraftige blødninger, store klumper i blodet, dårligt humør og PMS før blødning, PCOS, endometriose og alle de andre udtryk vores cyklus kan antage, giver os detaljeret information om, hvor og hvordan vores krop er ude af balance psykisk og fysisk. Når vi døjer med ovennævnte ubalancer i cyklus er det naturligvis en god ide at søge hjælp hos dygtige folk, som kan hjælpe os med at forstå, hvad ubalancerne fortæller, men der er også meget vi kan gøre og undersøge selv.

  For at kunne afkode den værdifulde information vi får igennem vores cyklus, må vi først og fremmest træne cyklusbevidsthed, så vi ved hvad der sker hvornår.

  Vores rytme

  Udover evnen til at skabe liv og budbringer af vores sundhedsmæssige tilstand er vores menstruationscyklus rytmen i vores kvindeliv.

  Mænd har faktisk også en cyklus, den varer bare 24 timer. Tidligt på morgenen er der masser testosteron og gåpåmod men i løbet af dagen falder det. Så sover manden og en ny dag gryr og starter med skyhøje testosteronniveauer igen.

  Kvinders hormonvariationer er strakt over meget længere tid. Vores hormoner påvirker os. Kvinder er ikke den samme lige efter vores menstruation som vi er lige før vi bløder. Vores humør, vores hud, vores fordøjelse, vores energiniveau, vores behov og vores indre kontakt ændrer sig mange gange i løbet af de ca 28 dage vores cyklus tager.

  Det kan godt være ret forvirrende, hvis man ikke er klar over hvad der foregår. Og det er de færreste i dag, for den kvindelige menstruationscyklus har længe været, og er stadig langt hen af vejen, et tabu.

  Det kan være så stressende og frustrerende at være kvinde og hele tiden mærke forandringer inde i, men ikke kende rytmen, men også for vores omgivelser, der jo heller aldrig har fået forklaret, hvad det er der sker, og hvordan det kan vendes til en fordel, kan det være noget af en gåde hvordan et menneske, kan veksle så meget.

  For kvinder med en regelmæssig cyklus åbner det op for en fuldstændig vidunderlig mulighed for at planlægge og leve i overensstemmelse med hvordan vi har det og hvilke ressourcer vi har til rådighed. For kvinder med uregelmæssig cyklus giver det mulighed for at tage ansvar for deres egen helingsprocess.

  1 Comment

  Skriv et svar