FINDES DER EN PERFEKT CYKLUS?

  Livets cyklusser påvirker din kvindelige cyklus

  Lad os få en ting på plads med det samme: Der findes ikke en perfekt cyklus, og der er ikke noget med at sådan og sådan bør din cyklus være her. Alle er forskellige, og hver kvindes cyklus er ligeså unik og særlig som hendes fingeraftryk.

  Det er uendelig vigtigt at fastslå, at ubalancer i vores kvindelige cyklus ikke er et resultat af, at vi har fejlet eller er forkerte. Stærke smerter og voldsomme uregelmæssigheder er et råb om hjælp – ikke en anledning til selvkritik.

  Den arketypiske cyklus

  En kvindekrop er dog også et organisk system, og selvfølgelig er der mønstre, der går igen fra kvinde til kvinde. Vi kan godt tale om en cyklus-grundform, en arketypisk cyklus. Den varer 28 dage, hvor vi løbet af de 3-5 første dage samlet set bløder omkring 3 spiseskefulde frisk mørkerødt blod, og hvor vi har det godt hele cyklussen, men gennemgår 4 forskellige faser hvor forskellige hormoner stiger og falder, hvor vi har brug for, lyst til at gøre forskellige ting og hvor vi har adgang til forskellige ressourcer i os selv.

  Hver især har vi vores egen version af den arketypiske cyklus, men når vi arbejder med at skabe balance, vil vi som oftest bevæge os tættere og tættere på dens grundform. Denne grundform kan derfor fungere som et perspektiv vi forstår vores egen cyklus i. Men den kan kan aldrig overtrumfe vores egen oplevelse. Vores personlige version af denne grundform fortæller en masse om vores styrke, sårbarhed og vores historie.

  Hvad påvirker vores cyklus?

  Helt generelt er der nogle grundlæggende forhold, der er med til at forme og skabe vores cyklus.

  Historie og personlighed

  De ting vi har været igennem har præget os og har stor betydning for vores personlighed og vores måde at være i livet. Det er forskelligt hvor i vores cyklus vi føler os mest hjemme og det hænger sammen med vores særlige styrker og sårbarheder. Disse mønstre, begrænsninger og kvaliteter vil afspejle sig i vores cyklus, og derfor kan vores cyklus bruges til at kaste lys over, hvem vi er, ligesom personlig vækst kan være enormt helende for ubalancer i vores cyklus.

  Livsstil og sundhed

  Vores basale sundhed er afgørende for vores cyklus. Hvis vores nervesystem og immunsystem er belastet bliver alle uregelmæssigheder i vores cyklus voldsommere. Vores cyklus bliver enormt påvirket af om vi formår at passe godt på os selv. Om vi nærer os selv med frisk og levende mad, prioriterer at få ordentlig søvn og holder os i bevægelse afspejler sig i vores cyklus. Kort sagt giver ritualiseret selvomsorg os en mere harmonisk cyklus.

  Forhold

  At være sammen med og især bo sammen med andre mennesker kan både være en fordel og en udfordring for vores cyklusvisdom. På den ene side kan det være sværere at være tro mod sin cyklus, når vi har et andet menneske at tage hensyn til, men samtidig kan et andet menneske, der er tæt på en, hvis han eller hun støtter os i at lytte til vores cykliske visdom, virkelig hjælpe os meget ved at give os rum og plads til være, som vi er.

  Børn

  Uden tvivl er det at have små børn intenst og krævende for både far og mor. Børn larmer, har mange behov vi skal opfylde og har det med at skrue op, når vi har allermest brug for ro. At praktisere cysklusvisdom, mens vi har små børn, er noget af det sværeste, men til gengæld også noget af det mest givende fordi vi bliver presset derud hvor tingene blive sat på spidsen og derude bliver det nogen gange lettere at se klart – fordi det er nødvendigt. Det er virkelig vigtigt at vi som mødre er omsorgsfulde og kærlige mod os selv – især når vi er trætte – og lige så vigtigt at vi finder de små steder hvor vi kan skabe et rum af tid og ro og restitution, der bare er vores.

  Alder

  I løbet af et liv gennemgår vi forskellige faser. Livet har et forår, en sommer, et efterår og en vinter.  Årstiderne i livet er forbundet med årstiderne i vores kvindelige cyklus.
  Hver enkelt aldersfase kan lære os noget vigtigt om den enkelte årstidsfase i vores cyklus. I 40’erne mærker mange kvinder for eksempel at de bliver lidt mere indadvendte end de var i deres 30’ere og denne venden sig indad kan give os en ny forståelse af den præmenstruelle fase – vores cyklusefterår. . Omvendt kan det for eksempel også være i arbejdet med efteråret i vores kvindelige cyklus, at vi forbereder os på menopausen og livets efterår. På den måde betyder vores alder noget for, hvordan vi har det med de forskellige dele af vores kvindelige cyklus.

  Livets cyklusser

  Ud over vores kvindelige cyklus og livets cyklus er livet fuld af andre cyklusser, som påvirker os. De 4 årstider, døgnets cyklus, mænds cyklus (der varer et døgn) og endelig månens cyklus, der som vores er 28 dage lang. Det kan være to meget forskellige oplevelser at bløde ved fuldmåne og nymåne og at bløde om vinteren ved nymåne kan være en meget dyb oplevelse fordi både du, månen og året er i den indadvendte refleksive vinter-energi.

  Engagement

  Vores fokus på og vores evne til at mærke vores cyklus vil blive reflekteret i, hvad den giver os tilbage. Det betyder at vi selv kan vælge hvor stor en ressource vores cyklus skal være. Vi kan ignorere den – og bare have bøvlet. Eller vi kan inkludere den, sige ja til den og lytte til den og så vil den fortælle os så mange vigtige ting.
  Cyklusbevidsthed avler cyklusvisdom.

  Vores egen visdom og vejen til den

  Der findes altså ingen universel cyklusvisdom. Men hver enkelt af os har vores egen visdom. Den eneste måde vi kan få adgang til vores egen cyklusvisdom, er ved tæt samarbejde med den.

  Ved at praktisere cyklusbevidsthed kan vi få adgang til vores egen visdom.

  Når vi begynder at praktisere denne bevidsthed med omsorg for og kærlighed til os selv – også til vores ubalancer, og vi læner os ind i, hvad kvinder før os har erfaret og delt, så finder vi vores egen cyklusvisdom.

  Skriv et svar