VORES CYKLUS, VORES VISDOM

  Vores cyklus er vores direkte forbindelse til os selv. Den er vores rytme, vores vejviser og tolk. Den oversætter hvad der foregår i vores krop og kommunikerer det til os. Det er både fysiske ubalancer og følelsesmæssige. Alle informationer vi behøver, for at have det godt, er i vores cyklus. Den giver os mulighed for at lære os selv at kende og blive nærværende i vores liv. Den forbinder os til vores fysiske krop og viser vejen til et kærligt forhold til os selv.

  Hvis vi lytter og forstår

  Det har vi bare ikke lært. Vi har ikke lært at mærke efter. Vi har ikke lært, hvilke faser vi går igennem i løbet af vores cyklus, eller hvordan de hormoner, der falder og stiger, påvirker vores humør og vores energiniveau. Vi har ikke lært at det er essentielt at vi giver os selv tid nok til at restituere og nulstille i hver eneste cyklus.

  Mange kvinder er fortvivlede og udmattede, og et stigende antal har alvorlige cyklusrelaterede problemer.

  Måske fordi vi har mistet kontakten til vigtig visdom om rytmen i vores krop, følelser og kvindelige natur.

  I kinesisk medicin, hvor man behandler ud fra mange tusind år gammel traditionel kinesisk visdom, betragter man menstruationen som en tid, hvor kroppen har brug for hvile. Faktisk siger man at de fleste gynækologiske problemer opstår, fordi kvinder ikke lytter til og tager sig af deres behov for at slappe af mens de bløder.

  I vesten har vi gennem mange år ihærdigt forsøgt at fjerne den kvindelige cyklus. Det er helt normalt at eliminere sin cyklus med hormonel prævention og fortællingen omkring menstruelle produkter til kvinder er, at jo bedre de er, jo mere får de dig til at føle du slet ikke har din menstruation, så du kan fortsætte livet som om intet var hændt. Som om du var en mand.

  Menstruation er forbundet med stor kraft.

  Hvis vi går mere end 5000 år tilbage i tiden, havde vi ikke som de sidste mange tusind år partriarkat, men martriarkat. Mænd såvel som kvinder tilbad en gang Gudinden, eller Den Store Moder.
  Dengang var kvinden, kroppen og det feminine ikke, som i den vestlige verdens historie forbundet med skam, synd eller mindreværd. Dengang var kvinden hellig og kvindens frugtbarhed, hendes evne til at føde børn og skabe liv, var deres største kraft.

  I flere tidlige kulturer var ordet for menstruation beslægtet med ord som “overnaturlig”, “hellig” eller “guddommelig”.

  I de gamle indianske kulturer ser man kvindens menstruation som den tid hvor hun er aller mest kraftfuld både psykisk og spirituelt. Så hvor kineserne anbefalede hvile for at blødende kvinder kan bygge nye røde blodlegemer, så trækker indianske kvinder sig tilbage og hviler under menstruationen, fordi deres opmærksomhed og fokus er i åndernes verden, hvor de samler visdom.
  Indianske kvinder blødte ofte samtidig (da de levede som oprindelige folk) og de samledes i et telt når de blødte. Her sad og sov de på et særligt mos-underlag, som optog al blodet, så det gik direkte tilbage til jorden. Her fejrede de den hellige tid med sang, lændemassage og leg. Indianerne mente, at den renselse og visdom en kvinde får, når hun bløder, var en gevinst ikke kun for kvinden, men for hele stammen. Derfor var det en vigtig tid.

  Tabet af visdommen

  Selvom langt de fleste kvinder bløder en stor del af deres liv, er vi ikke som en selvfølgelighed forbundet med den rytme og den visdom vores cyklus rummer. I vores del af verden har menstruation i mange tusind år eksisteret i det skjulte som et tabu og som noget urent og besværligt, og nutidens kvinder er på ingen måde blevet introduceret til den kraft og visdom, der bor i vores cyklus.

  Hvis vi vil kende den, må vi undersøge den og vokse og udvikle os ind i den.

  Fordi den kultur, vi lever i i dag, hverken værdsætter eller forstår den magi og visdom, der er gemt i den kvindelige cyklus, er det, for langt de fleste kvinders vedkommende, igennem forfærdelige smerter og ubalancer i deres cyklus, at deres opmærksomhed bliver ført hen til deres cyklus.

  Med Cyklusvisdom.dk ønsker jeg at skabe et sted hvor vi kan forandre den måde, som først og fremmest vi kvinder, og dernæst også mænd og samfund, ser vores cyklus og menstruation og hæve samtalen op over den rent biologiske og genskabe forståelse, respekt og taknemmelighed for den kvindelige cyklus.

  Skriv et svar